Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Hidup Ini Karma

  • Wednesday, April 16, 2014
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , , , , , , ,
  • Assalamualaikum wbt...Salam Sejahtera...






    Annyeonghaseyo~~~

    Haaaa...nih salah satu punca sofia tak berganjak depan tv weekend..dari pagi sofia dah siapkan makanan dan air di sebelah sofia...siap selimut bagai depan tv...haha..nak makan pegi dapur pun malas..bukan malas apa..tapi macam tak nak lepaskan sesaat pun scene citer nih..

    Drama yang sofia tengah layan nih drama lama...tahun 2008..haha korek sebab ramai yang review citer nih best..jalan cerita best...lepas tuh tengok baru tahu pelakon hero die yang memang sofia suka...wahahah...lagi tak berganjak le dari depan tv...

    Citer nih zaman-zaman Joseon...tapi macam dah mula nak ke arah zaman moden..sebab diorang dah mula perdagangan dengan negara China..dengan spec bulat nya...hahhaa...comel..



    Oklah..citer nih memang sofia suka 5/5 bintang eahhh...jalan cerita yang sofia apply kan dalam hidup sofia...mana moral cerita ni...mana yang kita nampak bila buat ni..kesannya nih...dan kita patut fikir panjang kalau nak buat sesuatu..

    Semalam kan sofia buat luahan perasaan tuh kan...fuhhh memang masa type tuh tengah..arghhhhhh macam terasa beban gile kat kepala time tuh...lepas tuh..malam tadi sofia layan citer nih..ayat-ayat dalam citer nih buat sofia fikir balik apa yang berlaku...

    Kalau ikut citer nih..pasal maharaja yang jadi maharaja tuh bukan maharaja sepatutnya..sebab dia anak luar nikah lah kononnya...tapi, si hero, Hong Gil Dong nih..bagitau kat maharaja baru...jangan jadi maharaja kerana dia adalah keturunan..tetapi fikirkan lah kenapa awak yang ditakdirkan menjadi maharaja...

    Betul lah..setiap apa yang jadi memang ada sebabnya...pasti ada keperluannya...tapi maybe kita tak sedar dan-dan time mengalaminya...tapi, maybe dah jadi...dah tempuhi baru kita tahu patutlah jadi macam tuh..

    Lagi satu..apa yang sofia dapat dari citer nih...nak buat sesuatu tuh..fikirlah panjang..janganlah apa yang kita buat sekarang kesannya kepada keturunan yang akan datang yang terpaksa menanggung...kesian mereka yang tak tahu pucuk pangkal jadi mangsa kan...sofia memang tak sampai hati betul bila tengok budak-budak kecik tuh..nanti dah besar..bila die keje...diorang terpaksa menanggung kesan-kesan apa yang kita buat sekarang nih...huhu serious!! sofia memang simpati sangat...

    Nak-nak sofia sendiri dengar budak-budak bila bertanya...kenapa orang tuh tipu? Tapi padahal kita nih punyalah marah kat budak-budak kalau menipu...see...macam mana budak-budak nak ikut kan...apa yang sofia nampak lah...budak-budak sekarang lebih tangkap dengan apa yang berlaku depan mata...

    Jadi kita yang dewasa nih, baiklah berhati-hati dengan tindak-tanduk kita kan supaya kita menjadi contoh yang baik untuk generasi baru...


















    3 comments:

    Mummydearie said...

    Ok, layanlah cerita ni kalau itu boleh meleraikan sedikit kekusutan dalam kepala. Akak tak pernah taulah cerita ni. Apa nama drama ni?

    Dalam hidup memang begitu. Setiap yang berlaku ada maksud tersirat yang telah ditetapkan. Kalau tak jadi begitu, tak akanlah hidup kita jadi begini. Betullah tu, Sofia. Kena redhalah dan hidup sebaik mungkin dalam dunia yang penuh pancaroba ni.

    Lyn Yusoff said...

    ok. tak tau sgt pasal cerita2 korea ni.. tapi pd yg suka, mmg layan habis.. sofia boleh gang dgn my niece... satu kepala suka tgk citer2 mcm ni

    Isteri kepada Suami said...

    Mummydearie: nama citer nih Hong Gil Dong kak..hehe best..yelah kak..dunia ni skg pancaroba die ya Allah..serious kadang2 tuh mmg buntu jadinya...nak2 bile kite deal dengan orang...aduhhh

    Lyn: hahaha kalau jumpe dgn niece akk...sure diskusi hanya pasal drama2 sampai lupa pukul bapa agaknya hehe