Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

First Thing That You Need To Do

  • Thursday, September 12, 2013
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , , , , , , , ,
  • Assalamualaikum wbt...Salam sejahtera...






    Annyeonghaseyo~~~

    Sofia sekarang dah pun selamat kembali..aihhh serious masa nak balik tuh..rasa rindu yang teramat sangat..tuh time tgh kat airport tu..kaki masih jejak kat korea lagi tuh...huhu ..sofia suka bercuti kat korea...serious best..tak pelik la kalo tengok orang pegi korea nih sampai berkali-kali...sekali pegi memang tak puas..dan masih tak dapat nak jelajah semua tempat pun...

    So, apa yang sofia boleh share, kalau korang nak bercuti korea..macam sofia backpackers jer..senang..first thing bila sampai je kat airport tuh, setle segala urusan imigration, kalo korang decide nak guna subway sepanjang percutian korang, baiklah siap-siap beli T-Money kat kedai-kedai macam 7-Eleven..7e ada, nama lain pun ada..cakap je nak beli T-Money..

    Bagi sofia, lagi senang kita naik subway..ianya meliputi hampir ke semua tempat kat seoul nih...serious banyaaaakkkk sangat tren yang ala-ala lrt nih...dan semuanya amaaaat lah laju yer..lebih kurang macam erl la..

    T-Money nih, beli card die je, time sofia nih, 3,000 won..pastu boleh top-up seberapa banyak..top-up tuh kat machine je..mana-mana station subway sure ada machine untuk top-up..

    Selain guna untuk transportation, T-Money nih pun still boleh guna untuk beli barang-barang kat kedai-kedai yang macam 7-e tuh..kalau korang ragu-ragu nak bayar guna T-Money tuh, korang boleh je tanya kat cashier tuh nak bayar pakai T-Money..kalau boleh, dia akan terima..tak pun selalunya kat pintu kedai ada sticker T-Money..so tuh memang boleh la guna T-Money tuh..

    Ohh ye..bus pun guna T-Money nih ea... 



    Haa nih subway yang terdekat kat airport..dari incheon airport nih sofia guna subway nak ke seoul station..lepas tuh naik tren Line 4, station Myeongdong...

    Haha kat station Myeongdong nih kan...memang sangaaaattttt cuci mata yer...banyak sangat kedai..dengan kedai-kedai celebrity die...perghhhh! memang hilang segala penat nih heh...



    Hotel Palace..weekend kat sini happening sesangat!! kecoh dan riuh rendah gile..penginapan kami betul-betul berhadapan dengan hotel nih..mana tak nya kitorang tau happening die tu macam mana..tapi semuanya nampak macam orang-orang kaya la..yang perempuan dengan handbang nye kalau tak LV, Prada..yang lelaki dengan suit dan kereta mewahnya...

    Kat bawah tuh tempat parking die..pakai sensor ea nak masuk parking tuh..tak de palang ke apa-apa...



    Haaa nih tempat penginapan sofia..tingkat bawah tuh macam kedai-kedai..tapi tutup pun sepanjang penginapan sofia..sini jalan kena naik bukit ea..so, janganlah berangan nak pakai heel ke sandal ke apa-apa yang tak sesuai dengan kaki..sebab perjalanan kat sini semuanya memang perlukan pergerakan kaki 100%..serious!!! tak jalan yang sentiasa berbukit..kat station tuh semua tangga...tak ada lif okey! 

    Dan bile sofia perhatikan, kat sini hampir 99% semuanya menggunakan sport shoes untuk bergerak..even diorang pakai gaun ke skirt..still dengan sport shoes..no wonder la, sport shoes diorang tuh macam-macam fashion, macam-macam gaya..sangat fashionista..

    Kalau dalam drama tuh yang heroin banyak guna heel kan...haha memang ada yang pakai heel jalan kat bukit-bukit tu tapi sangat tak ramai..jarang sangat sofia jumpa..ada sekali dua je..so, jangan terpengaruh sangat yang dalam drama tu ye..kalo mampu berjalan dalam shopping complex yang bertingkat-tingkat kat malaysia nih dengan heel, sofia hanya boleh jamin 70% sahaja kemampuan korang nak guna heel juga berjalan kat seoul nih...

    Miss my #holiday2013 #project2013































    3 comments:

    Lyn Yusoff said...

    wah menariknya holiday ke korea..
    teringin nak pergi gaks

    Rosmiza Ali said...

    Ramai yang cakap Myeongdong tu memang antara syurga beli belah.. Barang2 dia boleh tahan murah.. huwaaa! Nak gi Korea!!!!
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    Isteri kepada Suami said...

    kak lyn: hehe best kak...blh pegi..mmg suggestion utk sape nk holiday nih hehe

    rosmiza: mmg pun..tp ade lg tmpt lggggg syurga..namdemun kalo xsilap..siap blh tawar menawar..die mcm petaling street tp besar 3x ganda dr petaling street