Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Review Makeup - MAC Alamanda

  • Tuesday, January 22, 2013
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , , , ,
  • Assalamualaikum wbt..Salam Sejahtera...





    Sofia rasa dah ramai dah tahu yang Alamanda sekarang dah ada MAC kan...hopefully berkekalan lah MAC tuh kat situ selamanya...

    Sofia jenis yang combination skin..pada Tzone super the oily..yang bahagian pipi biasa je..tu yang susah nak cari foundation yang serasi..before nih sofia guna Revlon...memang puas hati la..

    Tapi lama-lama sofia mula rasa jemu n nak try tukar...so, alang kepalang baru bukak MAC nih...try lah foundation die..before nih hanya berani guna make up untuk kawasan mata n lipstick je..puas hati...so, kita berganjak pula ke foundation...hihi...

    Sebelum pergi MAC nih, sofia buat research sikit dulu..review apa orang yang pernah pakai..so far sofia tgk semua nya yang oily skin kata ok n puas hati..



    So, hasil perbincangan dan nasihat dari MAC punya staf, nih lah die..semuanya mineral based..

    Oily skin maknanya, pores kita besar..so produk yang mineral based nih suai la..cover pada tempat yang pores besar tapi still senang cuci..means tak la die clog pores kita kan...tuh yang lama-lama jadi jerawat...

    Yang bulat bentuk cam compact powder tuh bukan compact powder tapi Blot Powder..suai sangat untuk si oily skin nih...

    Cara gunakan semua nih..lepas pakai skin care, sofia akan spray mineral water kat muka..tuh yang macam air tuh...katanya agar skin care yang kita pakai lebih meresap kat kulit kita...

    Lepas tuh sofia apply primer..yang botol n tutup die warna hitam..agar makeup kita nanti tahan lebih lama..sebab kan sofia jenis yang tak suka nak pakai makeup banyak kali dalam sehari...so ini membantu ianya tahan lama..dan make up kita tak nampak cakey even pakai seharian..nih esp yang oily skin..make up senang nampak cakey 

    Lepas tuh pakai foundation..lepas pakai primer nih..bila kita apply foundation...pemakaian die sangat smooth je..sapuan nampak rata n mudah sangat..dan yang penting ianya matte..so tak la bershinning muka tuh..dah la senang minyak..foundation yang sofia beli tuh yang tengah-tengah..jenis Studio Fix Fluid..

    Beza antara Revlon dan Fix Fluid nih..Fix Fluid lebih ringan and sangat mudah nak cuci..tapi still bila kat muka kita ianya tak buatkan kulit kita lagi oily..dapat control minyak yang melampau pada kulit...

    Lepas tuh apply Blot Powder..menampakkan lagi ianya natural make up..ianya tak macam kita apply powder..ianya labih natural dan seperti cover balik rupe labih nampak matte...



    So, ni hasil sofia guna nih semua...hehe...untuk kulit sofia, ianya sesuai dan sofia puas hati sangat...

    Ohh yee..ada satu yang bulat kecik tuh..sofia dapat free cream..tuh untuk bahagian pipi sofia agar tak terlalu kering...tuh pun ok juga...

    ^_^







    2 comments:

    Miss N said...

    wah...sgt sesuai combination. nk tanya..kalo set gini, bape total harga. baru nk berjinak2 nk pakai MAC juga...google2..trus smpai ke blog ni. :D

    Isteri kepada Suami said...

    Miss N: bagi sofia yg susah nak serasi dgn foundation nih kan...so far pakai MAC mmg sofia puas hati sgt..try lah