Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Review Life Of Piscine Molitor Patel

  • Tuesday, December 4, 2012
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , , ,
  • Assalamualaikum wbt...Salam Sejahtera....




    Filem nih dari novel Life Of Pi..mempunyai jalan cerita yang unik dan narutal..seorang budak lelaki yang beragama hindu..tapi dalam dirinya semakin membesar, die jumpa pula agama Kristian dan Islam..

    Nama sebenar die panjang tapi die pendekkan jadi Pi..dan pendeknya nama die telah buat die famous kat sekolah kerana hebatnya dalam matematik..tang nih sofia kagum..seorang budak kecik yang pendekkan panggilan nama die tapi die tahu maknanya..

    Pi nih sofia tengok die seperti mencari-cari sesuatu dalam setiap agama..mencari kebaikan pada padangan setiap agama..tuh yang sampai setiap agama tuh punye sembahyang die buat...kelakar...tapi, memang tuh la lumrah seorang budak kan..bile die inginkan semua kebaikan..

    Family die tak pernah sekat apa pun die nak buat sehinggalah bab agama..parents die tak pernah marah mana agama die nak ikut..cuma ayah die tegur tetapkan satu agama je..


    *muka Pi nih, sekali imbas macam Remy Ishak ek*

    Cerita makin menarik apabila Pi semakin remaja..ayah Pi nih ada zoo..tuh yang ada harimau..ada sekali tuh, Pi nih cuba nak beri si harimau nih makan macam si penjaga harimau..tapi selamat la sebab ayah die sempat halang die..dan sofia kagum dekat jalan cerita yang mana, memang ayah die marah kaw2 punya..dan dalam masa yang sama ayah die terus tunjukkan betapa baiknya kite pada haiwan yang spesis karnivor nih..kite juga boleh jadi makanan die...

    Ayah die terus suruh penjaga makanan harimau tuh amik kambing dan suruh si Pi nih tengok macam mana rakusnya harimau tuh bile berhadapan dengan daging...

    Cerita kemuncak dan makin menarik apabila kapal yang sepatutnya bawa family Pi dan haiwan-haiwan tersebut berpindah dari India ke Canada..kapal tuh karam..hanya Pi dan beberapa haiwan je dapat selamat dengan bot penyelamat...

    Tuh yang jadi macam dalam poster atau mana-mana picture filem nihi ada harimau dan Pi kat bot..tapi sebenarnya ada lagi haiwan-haiwan lain tapi hanya harimau tuh je yang dapat bertahan hingga ke cerita nih ke penghujung..haiwan yang lain memang mati di tengah-tengah laut..

    Kat situ kite boleh nampak kewujudan rantai makanan haiwan..macam mana baik pun..memang akan jadinya makanan die dan bile haiwan-haiwan tuh pun tension..diorang akan makan satu sama lain...time tuh sofia memang seram la tengok..sebab si Pi nih je manusia..haiwan-haiwan tuh semua macam histeria kat bot penyelamat yang kecik tuh...

    Citer nih ade jugak scene terkejut..sebab tu even tengah malam..mata kitorang semua terbongkang lagi terang..haha



    Citer nih kan 3D..jadi bile masuk scene the beauty of nature nih..memang.........mantappppp..puas hati...suke gile tengok..hidupan bawah laut pada waktu malam...memang sukeeee giler!

    Lagi satu..dalam citer barulah sofia tahu yang ikan-ikan dalam game feeding frenzy tuh semuanya memang betul-betul wujud!! selama nih sofia mati-mati ingatkan ianya hanyalah ilusi semata-mata...ok..patutlah adik-adik sofia yang lelaki hebat sangat pengetahuan am die even pada mata kite nih diorang nih hanya lah mengadap game sj..



    Cantik kannnnn...tuh sebenarnya die kat atas laut lagi tuh...bawah tuh obor-obor..Pi nih sebenarnya duduk atas rakit yang die buat guna pendayung yang ada pada bot keselamatan tuh..time nih harimau tuh kononnya lebih hebat dengan mendominasi bot tuh...tapi tengoklah nanti bile keadaan semakin mendesak..bagaimana harimau tuh akan tunduk pada Pi..tapi tak lah sampai tahap jadi best friend..

    Kalau nak ikutkan banyak sangat scene yang menarik yang nak sofia storykan..semua scene bagi sofia dalam citer memang menarik..tapi..akan jadi panjang sangat cerita nih..lagipun nanti tak syok pulak korang yang tak tengok lagi...

    Secara total sofia memang akan letak filem nih 5 dari 5 bintang...jalan cerita yang menarik..cuma kalau bawa budak tang tayangan agama tuh..bagi sofia..kite sebagai yang tua perlu berikan penerangan kepada die..










    0 comments: