Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Demi Masa

  • Friday, August 10, 2012
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , , , , , , ,
  • Assalamualaikum wbt...Salam Sejahtera....




    Salam Jumaat!!! Happy Friday...TGIF!! 
    Cepat betul masa berlalu sekarang nih..sofia macam baru je sambut ramadhan..tup-tup sekarang nih kita dah berada di fasa Ramadhan yang terakhir..subhanallah...cepat betul masa berlalu...Bila terasa ramadhan nak tutup tirai nih..memang sofia rasa sayu...sayu yang amat sangat...lepas tuh, perasaaan sedih sure akan datang..terutama dengar takbir malam raya nanti..sofia tak tau macam mana keadaan sofia..macam mana sofia nak tahan apa yang sofia pendam selama nih...serious perit yang amat sangat...

    Gambar atas tuh sofia dengan chibby last beraya kat rumah suami sofia..masa nih kitorang belum kawin..kira last juga la beraya as single lady..dan tanpa sofia sedar juga..tahun nih tahun kedua sofia beraya as mohd syukri's wife...sofia suka guna word isteri kepada mohd syukri..rasa bangga dan bahagia dapat jadi isterinya..alhamdulillah, Allah swt tetap makbulkan impian kami..


    Kalau dulu, bile sebut je raya...cuti seminggu sudah pasti la kan..apa pun terjadi, saya tetap cuti seminggu..bagi ke tak tuh sofia akan usahakan sampai berjaya..sebab bagi sofia, sofia harus pandai bahagikan masa antara kerja dengan keluarga terutama bila dah berkahwin..tempat isteri harus di sisi suami..tapi tuh la..kadang-kadang kalau dapat bos yang kurang faham status seorang isteri nih payah juga..bukan syurga bawah tapak kaki die..tapi die yang lebih pulak nak control kite kan..

    Tapi alhamdulillah..sekarang sofia tak susah untuk dapat cuti semua tuh..cuma, sekarang nih sofia pulak yang tak nak ada cuti..cuti hanyalah untuk menyelesaikan urusan yang penting yang amat memerlukan perhatian..dan sofia sendiri bagi sofia sofia lebih suka untuk sendiri..hadapi segala apa yang sofia rasa nih sendiri..bila sendiri, kalau kita nak lepaskan rasa yang terbuku dalam hati nih orang tak akan tau kan..biarlah kita lepaskan depan Allah swt..sebab tetap..Allah swt yang Maha Mengetahui segalanya...even keluarga sendiri sekali pun, belum tentu faham dan rasa apa yang sofia rasa...

    Cuma, bila sendiri nih, ada masa susah juga..terutama kalau sakit atau apa-apa jadi pada kita, aihhh tak tahu la kan...silap-silap kalau di tentukan sofia mengadap Allah swt dalam keadaan sendiri..tak tahulah bila agaknya orang sedar..bila agaknya orang akan uruskan jenazah sofia..hishh tuh pun sofia boleh terlintas..entahla..sofia tak tahu macam mana rupa dan keadaan jenazah sofia..sofia harap sangat la sofia waktu-waktu macam tuh nanti sofia ada bersama family...sekurang-kurangnya, tak lah terlalu lama jenazah sofia dibiarkan...

    Ohhh haaa...gambar kedua tuh, last raya Mohd Syukri...dan T-shirt yang dipakai tuh last t-shirt kitorang yang kitorang beli sama..kitorang memang dari mula-mula couple..sure akan cari at least satu yang sedondon untuk pakai sama...sofia rasa time nih, time raya..sofia dengan syuk pergi breakfast kat kopi 434..hehe..kitorang akan try sehabis baik untuk spent time bersama...


    Gambar nih pulak kalau tak silap ari yang sama...cuma ni sebelah petang..kalau tak silap sofia la kan..petang ni kitorang keluar juga tapi bawa angkatan tentera sofia..aihhh..adik-adik sofia memang jenis pantang nampak ke dengar kitorang nak berjalan ke jumpa..sure masing-masing ngendeng nak ikut sama...suami sofia nih pulak jenis nak melayan pe'el bebudak nih...


    Gambar nih sama ari and waktu nih kalau tak silap...chibby dapat tahu yang kitorang pergi 434 belah pagi..belah petang mula la die minta claim nak pegi juga..tuh yang petang tuh suami sofia layankan juga...

    Hermmm sofia rasa masa cepat sangat bergerak...sofia macam still boleh imbas saat-saat raya dengan suami sofia..raya pertama, waktu pagi buat apa kat mana...before raya, macam mana kitorang buat persiapan bagai...memang boleh imbas balik semua kenangan tuh...dan semua tuh memang boleh terbayang depan mata nih...

    Bayangkan kali nih semuanya sendiri...still have to do...
    Lainlah tahun lepas, waktu raya time tuh sofia dalam eddah..memang sofia tak keluar memana pun kecuali berulang ke rumah mak mertua sofia..lagi pun, memang suami sofia dah bagi tau siap-siap yang tahun lepas giliran umah die yang first..sofia dh cakap ngan die, kalau nak tetiap tahun pun umah die pun sofia tak kisah..umah kitorang nih bukan jauh pun..sejengkal je..tak luak ape pun kan..lagipun kesian kat mak sendiri..tapi, sofia cakap tak pe..raya gilir-gilir..die still fikir kan hati dan perasaan family sofia..sofia rasa, suami sofia nih, sampai saat akhir die pun still try his best untuk buat orang sekeliling die gembira..dan memang tuh la die didik sofia..cuma waktu tuh, mungkin keras pulak hati nih..sekarang nih, bila suami sofia dah tak ada, baru nak ikut segala apa yang di ajar...

    Semuanya adalah masa...segala yang berlaku semuanya berkait rapat dengan masa...sehinggakan, Allah swt telah berfirman mengenai masa nih...

    "Demi masa, sesungguhnya manusia berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman & mengerjakan kebaikan serta saling berpesan (menasihati) untuk kebenaran & saling menasihati dengan kesabaran." [Al-Asr (103): 1-3]

    Bak kata Raihan dalam lagu die...

    Ingat lima perkara sebelum lima perkara
    Sihat sebelum sakit
    Muda sebelum tua
    Kaya sebelum miskin
    Lapang sebelum sempit
    Hidup sebelum mati

    Semoga kita sesama dapat memanfaatkan masa yang ada..masa yang akan datang...sebab sampai bila kita diberi peluang pun kita tak tahu kan..hargai peluang yang ada..





    0 comments: