Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Madinah - Ziarah Perkuburan Baqi'

  • Tuesday, June 26, 2012
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , , , , ,
  • Assalamualaikum wbt..Salam Sejahtera...





    Kali nih punya entry penuh dengan gambar adik-adik laki sofia..macam yang sofia cakap sebelum ni sebab camera kat die..memang penuh memanjang muka diorang..lagipun diorang nih rajin round-round sementara tunggu kitorang yang perempuan nih..yang perempuan nih bukan lambat bersiap ke apa..tapi, sistem pemeriksaan mereka terlalu detail..dengan berasak-asak orang ramai lagi la...




    Kali nih sofia nak share ngan korang pasal kawasab perkuburan baqi..actually, kalo Haziq nih tak bagitau pasal nih..sofia pun tak tahu n tak perasan langsung pun kawasan nih..kawasan nih sebenarnya terletak sebelah je dengan Masjid Nabawi..kirenye nih hari yang sama dengan time kitorang ke Raudhah..kitorang dekat Madinah nih kejap sangat..sehari je..sok nye nih dah nak ke Mekah..




    Arituh ada jugak berbual dengan pak andak sofia..die ada cerita kan pasal kubur baqi' nih..kalau tak silap, perkuburan baqi' nih, antara yang di makamkan di sini ialah isteri Rasulullah saw Saidatina Aisyah, Ummu Salamah, Juwairiyyah dan ramai lagi..




    Selain dari tuh, anak-anak Rasulullah saw juga dikatakan dimakamkan di sini..Antaranya ialah Fatimah, Zainab, Ummu Kalthum, Ibrahim dan ramai lagi..para sahabat baginda yang dikatakan makam di sini juga ialah Abdul Rahman bin Auf dan Saidina Uthman..




    Kalau nak ikutkan, ramai sangat yang dimakamkan di kawasan baqi' nih..sebab kawasan die sangat besar..tapi sofia tak pasti siapa lagi yang berada di sini..tapi ada yang sofia terbaca, jemaah haji yang meninggal di madinah juga akan dimakamkan di sini..untung kan mereka yang dapat makam bersama dengan orang-orang yang mulia nih..




    0 comments: