Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Kesan Si Penipu Email

  • Thursday, April 26, 2012
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , , ,
  • Assalamualaikum wbt..Salam Sejahtera...



    Sofia rasa hampir setiap hari sofia akan ngadap benda ni..satu keje dah setiap pagi bila check email, nak clean kan bah spam nih..

    sofia tak suka ada unread2 email..jadi, mana yang bukan2 tuh memang dengan pantas la tangan nih click untuk delete!!

    Semak mata nih tengok!!

    Tuh kalo dah sah2 dalam spam folder..nih kalo yang merapu meraban dalam inbox folder..sofia kene check juga satu-satu..takut ada apa2 information kan..

    Terutama kalau dari bank...



    Tapi korang kena hati-hati dengan email yang kononnya sender die Bank mana-mana yang korang pakai..terutama untuk online transact..serious bahaya kalau korang main click and follow je arahan diorang..

    Jangan sesekali percaya la weyh..bank jarang akan maklumkan apa-apa problem die melalui email..sofia penah sampai tak tahu pun ada problem ngan online banking nih sampai bile sofia nak guna..tak boleh guna..

    Bila call bank die akan cakap apa masalahnya dan die akan bantu uruskan..

    Bank memang tak akan hantar apa-apa pun masalah yang berkaitan account korang melalui emel..percayalah..

    Incase korang rasa betul atau ragu2..sebaiknya before click apae pada link tuh..please call bank tanya dulu..

    Gambar atas nih merupakan antara yang sofia kena lah..

    Kalo emel-emel diorang nih masuk ke Spam..selamat untuk delete tanpa lihat apa-apa pun..tapi bila inbox, sofia check even dari bank..

    Then, bila buka emel tuh, sofia check pada sender die..memang diorang akan paparkan nama dari bank mana yang korang penah buat untuk buat transaction online..

    Macam yang nih..confirm la orang tak betul mana yang antar nih kan..nama email die entah apa-apa..tak proper langsung..mana ade hal keje, diorang guna email personal untuk hantar kepada client..



    Lepastu, tengok pada content email tuh..cam biaselah kan..die suh click pada link yang diorang provide kan tuh

    Tapi jangan sesekali click..korang boleh tahu link apa diorang letak tuh dengan letak cursor atau mouse korang kat link diorang bagi tuh..

    Lepas tuh tengok bahagian bawah page korang..

    Sure die akan tunjuk apa link akan bawa korang directly ke sana..

    Dalam masa korang click tuh..pihak sender nih dalam masa yang sama akan ambil maklumat korang..

    Sofia rasa, nih juga salah satu cara diorang nak masuk dalam email kite dan pastu hantar email yang bukan-bukan kepada kawan-kawan kite menggunakan email account kite..

    Tuh kalo diorang antar email elok-elok tak pelah..nih kalo email yang bukan-bukan..ha..tak memasal je kan..

    Janganlah terpengaruh dengan email-email dari yang tak bertanggungjawab nih..

    Terutama bab-bab duit..ada email suh kita bagi maklumat kite sebab nak beri kite duit..janganlah percaya..tuh 100% penipu besar..dari die beri kiter baik diorang tuh gune..skang nih semua benda dah naik..pe hal la pulak diorang nak kasik duit kat kite kan..

    Hati-hatilah..



    0 comments: