Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Anak..Ibu Bapa

  • Thursday, April 19, 2012
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , , , , , ,
  • Assalamualaikum wbt..Salah Sejahtera..



    Sofia dah lama dapat email nih, tapi baru la sekarang nih dapat nak dengar..office mate sofia yang send..

    Terkedu sofia dengar ceramah Ust Don nih..amat amat menyentuh perasaan sofia..

    Yer, sekarang nih sofia amat mudah sangat tersentuh..terutama bila masuk bab Agama kita..keluarga kita..dengan keadaan dunia kita nih sekarang yang moden..banyak makan adab kite sebagai orang Islam..bila ditegur, kita dibalas pulak dengan kata kite nih close minded..

    Kot ye pun nak bukak minda tuh sebesar-besarnya..janganlah kita perjudikan agama dan adab kite sebagai Islam..orang luar perhatikan je perangai orang Islam nih..



    Sofia tak dapat nak upload file mp3 tuh, tapi sofia yakin, ramai boleh cuba google pasal ceramah Ustaz Don mengenai ibu bapa atau anak..google je..boleh dapat banyak..

    Yang buat sofia tertarik apabila disebut mengenai kematian, kafan, kebumi dan mandi jenazah..

    Kata ust, "Adakah anak kita yang akan mandikan kita?kafankan kita?kebumikan kita?"

    Sofia pernah belajar mengenai pengurusan jenazah time sekolah agama dulu, tapi kita tak pernah buat..memang tak pernah nak amik tahu sangat..sekadar tahu untuk exam..pastu lupa..yer, hal nih banyak buat sofia rasa menyesal amat amat sekarang..ilmu tuh dah ada dari dulu tapi sofia dengan mudah abai dan lupakan..menyesal sangat-sangat...

    Baru sekarang sedar, belajar agama dari kecik bukanlah sekadar syarat wajib peperiksaan tetapi syarat wajib untuk kehidupan kita..agama tiang kita..rumah yang tiada tiang, maka robohlah rumah tersebut kan..

    Ust cakap, "Kalau orang lain yang uruskan jenazah ibu bapa kita, kalau yang ada aib, sampai bila akan tersimpan? yang cuci, adakah diorang cuci dengan lembut? yang kafan, adakah diorang kafan dengan rapi? yang kebumi, adakah diorang letak dengan cermat?"




    Ya Allah, ibu bapa kite bukan main tatang lagi kita dari kecik..segalanya disempurnakan..segalanya dipenuhkan dengan yang terbaik..tetapi, apabila tiba masa kita seagai anak untuk membuatnya untuk ibu bapa kita yang terakhir, mampu ke kita?

    Ya Allah...sofia betul-betul tersedar...terutama bila teringatkan suami sofia, sofia tak uruskan jenazahnya..abang2 dan anak2 sedara lelaki yg uruskan..subhanallah..sofia tersedar kenapa sofia tak uruskan padahal sofia isteri die..

    Sofia dah ada rasa penyesalan yang amat-amat tuh..tak mungkin sofia nak alaminya lagi..terutama untuk keluarga sendiri..

    Kehidupan sekarang nih, sangatlah mencabar..even sofia tak ada anak..tapi cukup dengan adik-adik..amat mencabar tugas sebagai ibu bapa..

    Budak-budak sekarang bukan tak ada ilmu..tetapi tiada praktikkan dalam kehidupan..

    Sofia teringat arwah pakcik sofia meninggal..anak die sorang je lelaki..dan dia uruskan segalanya..ya Allah beruntungnya pak cik sofia mempunyai anak lelaki macam tu..

    Tanggungjawab seorang lelaki bukan mudah..terutama bila dah jadi suami..bertambah tanggungjawab die..sebab tuh, bila suami sofia kata nak buat sesuatu untuk mak dia..sofia tak halang..sebab tuh memang tanggungjawab die..sofia bangga ada suami yang tak pernah lupa tanggungjawab die pada mak die..

    Mungkin, orang akan cakap, sofia tak ada anak..boleh la cakap tuh ini..betul..tapi, kite perlu berusaha yang terbaik kan..dunia sekarang dah berada di penghujungnya..dapat bayang ke macam mana keadaan kita? keadaan anak-anak yang sepatutnya di katakan menarik ibu bapa ke syurga?

    Kita tak tahu sampai bila peluang hidup ni kita dapat..jadi sementara ada..hargailah..buatlah yang terbaik..sebab kite sendiri tak tahu penghujung untuk kita tuh bila..



    2 comments:

    Zie Madini said...

    nice entry yunk :)

    Isteri kepada Suami said...

    zie : :) just berkongsi :) peringatan utk sofia juga psl tjawab kite as anak :)