Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

My Quality Time #3

  • Thursday, February 9, 2012
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , , , ,
  • Assalamualaikum...




    Sofia sebenarnya tak habis pun lagi pasal Medan, Indonesia..tapi sofia lompat-lompat entry sebab takut bosan sangat..kalau ada nak share yang lain..sofia akan dahulukan yang lain..yang Medan nih incase jika tak ada apa yang sofia nak share kan..

    Kalau tak update blog ni tak boleh pulak..ada sebabnya kenapa sofia akan sedaya upaya make sure blog sofia ber'update' hari-hari on weekdays..weekend memang sofia dah angkat bendera putih awal-awal..lagipun, umah sofia sekarang tak ade internet..duduk sorang nak kena pakai Unifi..hurmm rasa tak berbaloi kot..sebab dulu masa duduk kat Johor, pakai Streamyx..nak download ape pun laju je..sebab duduk sorang..memang no problem la..

    Jadi sofia stick untuk tidak berinternet di rumah..tapi twitter still on..hehe..hp ade..lagi pulak adik-adik sofia major nye dah boring dengan facebook..diorang rajin dah on twitter..sedang communicate dengan diorang via twitter nih..ringkas + mudah..


    Okla..berbalik pada cerita Medan..

    Gambar yang kat atas nih, first benda yang kitorang mengadap..sebenarnya nak jalan-jalan ke tempat-tempat menarik kat Medan ni..tapi keluar-keluar hotel nih je..bukan supir je korang boleh dapat..orang yang jual personal macam kat dalam gambar tuh pun ada..

    Time nih, mak cakaplah kiotang nak tengok kat tempat lain dulu..mana tahu dapat lagi murah..dia cakap ok tak apa..dia akan tunggu sampai kitorang balik..kot-kot tak dapat yang murah..

    Ingatkan orang tuh main cakap je..sekali memang gigih pun..seriously gigih arr..kitorang sampai malam..mana tak nye..pergi Berastagi pergi balik jalannya jammed!! gile teruk punye jammed..

    Balik-balik hotel nampak orang nih..betul-betul die tunggu kitoang balik...giler arr kann..tapi alhamdulillah..die tak paksa pun kite beli..cuma die cakap takut kitorang compare harga tempat lain lagi mahal dari die..tuh die tunggu kitorang..

    Orang yang jual nih, pernah kerja kat Malaysia..die cakap die dapat modal berniaga nih daripada orang Malaysia juga..dan orang tuh kerja kat Jabatan Penilaian kat Putrajaya nih..ntah sape nama die tak hingat pulak sofia...

    Maafla, bukan rezeki die kannn...


    Gambar yang atas nih pulak..biaselah..bile dah sorang datang kat kite..sure akan ade 2-3 peniaga lain yang jual jenis personal nih datang kat kite juga..yang nih pulak die jual magnet peti ais..tapi yang peliknya..orang yang jual nih..memang serata muka die ade kat area Medan ni..

    Tak tahu la kan kalo die tuh tahu banyak short cut kat dalam Medan..tapi memang muka die ade bile kitorang pergi kedai-kedai kat Medan..kak uda ngan kak ja siap bagitahu muke die lagi..

    Tapi yang nih suka push kite suruh beli..yang part push-push beli nih memang sofia tak gemar..bila dah ramai-ramai dikelilingi orang macam ni..serious takut..


    Mula-mula rasa macam suasana sangat syok kat Berastagi..satu harapan bila nampak pemandangan macam nih..


    Otw ke Berastagi, kitorang akan lalui jalan-jalan nih..nampak syok..dengan udara yang nyaman..kirenye, macam apa yang digambarkan pak supir tuh la..katanya macam kat Genting..nampak macam dua gambar nih..memang ada harapan la macam genting..

    Tapi sekali bila dah sampai puncak..haha..macam gambar-gambar pemandangan yang sofia pernah post pada entry sebelum ni..macam tuh la yang ade kat puncaknya..maybe kitorang terlalu letak harapan yang tinggi seperti genting highland kat Malaysia..

    Tak boleh nak cakap apa..tempat lain-lain..cara dan budaya pun lain-lain..betul tak..


    Gambar yang atas nih pulak..kitorang memang kental niat bershopping tuh..sampai kilang nih belum bukak lagi..kitorang dah tunggu..actually kitorang tunggu dari staff die yang belum sampai pun kitorang dah sampai dulu..

    Masing-masing memang dah macam tak sabar nak serbu kilang ni dah..


    Kemas dan tersusun kilangnya..


    Nih suasana dalam kilang tuh..sangat tersusun dan teratur kan..sebenarnya, sofia rasa kalau kat tempat kita nih, macam nih kita tak panggil kilang kan...paling tidak kita akan panggil kedai borong atau pasar borong..untuk pembelian yang sekali banyak..

    Tapi, dah signboard kilang nih memang die tulis kilang..tuh yang sofia pun panggil la kilang..


    Hurmm..tak ada yang berkenan...so tumpang untuk amik gambar la sebelum balik..sebab kitorang dah jumpa tempat yang jual lagi murah dari kilang nih..


    Time kat Berastagi..bila dah sampai puncaknya..selain dari aktiviti menikmati pemandangan atas gunung berapi, naik kuda, amik gambar..tak ada lain la..shopping..nasib baik ade juga tempat jual-jual kat sini..kalau tak lagi mati kutu kitorang kat sini..

    Perjalanan dah la sehari..memang tak berbaloi..


    Time kat sini tak la banyak shopping..kurang sikit pilihan..pastu harga boleh tahan mahal la..


    Haaa...nih tempat shopping yang agak heaven banding tempat lain..nama tempat nih Jalan Perniagaan...cara business diorang nih macam kat Jalan TAR la kalau kat KL nih..

    Memang banyak sangat pilihan yang ada..dan petua kalau korang nak dapat price yang super murah..korang datang pepagi..tunggu diorang buka kedai..pastu jadi 1st customer..memang dapat price rendah..tuh tradisi diorang..diorang panggil pecah telur..

    Dan tradisi nih sbeenarnya, even kat Jalan TAR pun amalkan tradisi nih..korang boleh try yang kat Jalan TAR punye..datangla awal pagi..time diorang bukak kedai..memang boleh dapat harga rendah..


    First kedai..tempat yang jual bahagian telekung..mak dapat murah sangat kat sini..pulak tuh mak beli banyak..nak beri kat kawan-kawan die..murahla bile compare dengan telekung yang beli kat Malaysia..time nih mak dapat harga bawah RM30 untuk satu set telekung..bagi sofia kire murah la dengan kualiti kainnya..sulamnya..murah la..kire puas hati la..


    Sofia tak beli telekung pun..lagi pun beg sofia bawa kecik sangat..memang tak muat..jadi sofia borong t-shirt kat sini..murah..dan kualiti kain memang sedap..kain tak nipis dan tak panas..

    Bagi sofia, kalau korang nak shopping kat Medan nih..baik pergi kat Jalan Perniagaan nih..serious banyak pilihan yang ada dan korang memang boleh dapat sangat murah kat sini..

    Nama tempat nih Jalan Perniagaan..kitorang dah compare dah ngan tempat lain kat Medan..memang tak dapat tandingi ngan tempat nih..pak supir tuh cadang macam-macam tempat lagi..memang tak boleh tandingi la ngan tempat nih...

    Bukan nih je yang ada, actually sangat banyak..barang-barang dar Mekah pun ada..tapi sofia tak amik semua gambar time kat sini sebab sibuk juga mata nih rambang..melilau sana sini tengok barang-barang yang sangat banyak dan murah..

    Tempat nih memang tak rugi korang pergi..before bertolak balik ke Airport pun kitorang singgah sini lagi..hahaha~


    Nih time kitorang pergi jalan-jalan kat Istana Maimoon..kat keliling kawasan luar istana nih ade juga orang jual souvenir..dan t-shirt pun ade juga jual..cuma kat sini lagiiiiii murah harga t-shirt die bagi dari kat jalan perniagaan tuh..

    Takpe, dah rezeki budak tuh kan..cuma kat sini ade jual t-shirt je..tak banyak macam kat Jalan Perniagaan tuh..kalau tak sure rasanya shopping sini..


    Ada lagi cerita yang sofia nak share..tapi nantila..next entry ea..pasal benda yang unik kat sana..

    1 comments:

    sheilasherimamohdsabri said...

    Sop..brapa eh pakej utk sorg g medan?ada no.kontek agen?