Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

My Quality Time #1

  • Friday, January 27, 2012
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , , , ,
  • Assalamualaikum,


    Sekejap je dah penghujung January..betul-betul cepat masa sekarang ni berlalu..sofia pun tak sedar..dalam beberapa bulan je pun akan genap setahun sofia berkahwin dan juga dalam masa yang sama genap setahun suami sofia bersama Maha Agung..

    Sofia rasa minggu nih, nih la first entry sofia..cuti CNY yang panjang..sofia juga bercuti..tuh yang blog nih pun tak sempat nak ber'update'..lagipun, cuti kali ni, sofia ikut trip family suami sofia ke Medan..

    Selepas suami sofia meninggal, nih la 1st place sofia keluar Malaysia..sofia rasa, kalo bukan tuh trip family, memang sofia malas nak keluar..rasa malas sangat nak ke mana-mana sekarang melainkan ada urusan..ntahlah, maybe sofia lebih selesa untuk tidak berjumpa dengan sesiapa pun kat luar sana..

    Even dalam putrajaya sendiri..kalo tak sebab ade benda nak kene cari + urgent..barulah sofia keluar..kalo tak memang haramnye la nak keluar..sofia dah terbiasa masa ada suami sofia, suami sofia akan lengkapkan semua keperluan sofia..so, sofia jarang akan keluar cari apa-apa lagi..kalo nak berjalan ke mana-mana..dia akan minta sofia tunggu dia..kire weekend ke atau dia dengan sofia barulah kitorang berjalan..nampak macam control..tapi sofia lebih selesa dia control sofia macam tu dari sofia merayap tak tentu arah..dan sekarang sofia rindu sangat dengan kawalan dia..

    Sofia dengan family sofia pergi Medan 4 hari..boleh tahan lama la kan..ermm, tak semua tempat pelancongan kat Medan tuh kitorang pergi sebab sangat tak tahan dengan kesesakan jalan diorang..serious!! memang tak tahan!! kalah dari selatan pergi ke utara sofia rasa..


    Tempat peranginan yang kitorang pilih adalah Berastagi..ermm nak ke sana dari Medan City memang agak berasap la juga punggung nih duduk dalam kereta..act bila tanya pak supir tuh, diorang kata dalam sejam..tuh yang kitorang decide pegi..

    Tapi sekali, pergi je lebih sejam..adelah rasenya dalam 3-4 jam..gile kan!!!

    Gara-gara jalan ke Berastagi tuh gile-gile jam..jam teruk!! kalah dalam KL nih la..dah la jalan macam ke Cameron tuh..naik gunung..tapi jalan jam..bayangkanlah betapa azabnya duduk dalam kereta..

    Lepastu bila dah sampai atas tuh, ermmmm..nantila entry yang lain sofia akan cerita pulak apa yang ada kat Berastagi tuh..

    Ok, sambung perjalanan ke Berastagi tadi..tuh satu hal la nak ke Berastagi tuh jam..sekali balik lagi azab jam nye..pastu pak supir tuh bajet nak ikut shortcut la kan..bayangkan lah jalannya for sure la kan lagi kecik..dah nama pun jalan dalam..nak elak dari jam gituuu...

    Sekali bila sampai lorong shortcut nih stuck juga jalan dia..jam juga!!!!!

    Kali nih jam die, kitorang nampak sendiri sebabnya...sah-sah lorong kecik..ngam-ngam kereta lalu je kan..tapi boleh pulak bus pelancongan rasanya nak lalu lepas tuh stuck kat tengah-tengah lorong tuh...arghh!! time tuh dah memang jam terus kepala sofia tengokkan keadaan tuh..

    Aishh..nasibla jauh dari hotel tempat tuh..kalo sekadar beberapa km tuh..sofia pasti lebih rela jalan kaki!!!

    Alhamdulillah, nasib baik kawasan umah yang kat lorong tuh ade juga rumah yang ada kawasan, bus tuh park kat kawasan rumah orang tuh..kalo tak memang berkhemah la kat situ jawabnye..


    Tapi, bila masuk ke tempat orang nih, buat sofia rasa bersyukur 100% sofia dilahirkan sebagai rakyat Malaysia dan menetap di Malaysia..sebab keadaan kite lebih teratur dan sistematik..

    Sofia pun bersyukur dari rumah, dari tadika lagi, kita dah dididik dengan nila-nilai yang murni contohnya, jangan ambil hak orang..jaga amanah dan yang penting ikhlas dalam melakukan sesuatu tanpa mengharapkan apa-apa balasan..

    Sofia bersyukur sangat sekurang-kurangnya kita ada nilai-nilai tuh semua dalam diri kita..kita maybe tak sedar tuh semua..tapi bila ke tempat orang, buat kita rasa sedar dan bersyukur..apa yang sofia cakap ni secara overall bukan setelah sofia pergi sini je, tapi even kat mana sekali pun..sofia pernah dengar diorang yang menetap kat negara orang sendiri rasa bersyukur sangat kita kat Malaysia tak de macam-macam..

    Apa pun, sofia harap sangat-sangat keadaan aman, sistematik dan segala amalan mulia kita kat Malaysia nih di kekalkan..janganlah sekali-kali kotorkan atau ubahkan kepada ke arah yang negatif..hanya sekadar nak ikut trendy tapi sebenarnya kita ke arah kejahilan..nak buat apa...

    Next entry insya-allah sofia akan lebih kepada posting picture kat sane..

    0 comments: