Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Jawapan Setiap Persoalan

 • Wednesday, August 24, 2011
 • Isteri kepada Suami
 • Labels: , ,
 • Assalamualaikum...


  Kenapa semua ini terjadi kepada ku?

  Dari Surah Al-Baqarah, ayat 216 : "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, ALLAH mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"


  Persoalan ini memang pernah terlintas dalam pemikiran sofia terutama awal-awal sofia untuk menerima dugaan dari ALLAH swt. Dan sofia terkejut sebab apa yang sofia lintaskan ALLAH swt telah menjawabnya terlebih dalam Al-Quran. Sesungguhnya ALLAH swt Maha Mengetahui segalanya. ALLAH swt telah mengetahui yang persoalan ini akan di persoalkan oleh hamba-hambaNYA..

  Ya ALLAH, engkau lah yang Maha Berkuasa..dan banyak lagi persoalan yang bermain dalam pemikiran sofia sewaktu mula-mula hadapi dugaan ni dulu dan semua telah pun dijawab ALLAH swt dalam kitab suci Al-Quran..dan sofia kongsikan beberapa lagi persoalan sofia dan jawapan yang ALLAH swt telah berikan..


  Terasa kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi bagiku. Mengapa?
  Surah Al-Imran ayat 139 : "Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang yang beriman"
  Surah Yusuf ayat 87 : "..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat ALLAH. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat ALLAH swt melainkan kaum yang kafir"


  Kenapa terlalu berat ujian MU ini?
  Surah Al-Baqarah ayat 286: "ALLAH tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya"
  Bagaimana harus ku hadapi semua ini?
  Surah Al-Baqarah ayat 45 : "Dan mintalah pertolongan (kepada ALLAH) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"


  Apa yang akan aku dapat daripada semua ini? 
  Surah Al-Taubah ayat 111 : "Sesungguhnya ALLAH telah membeli dari orang-orang mukmin, diri harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka" 
  Kepada siapa harus ku berharap? 
  Surah Al-Taubah ayat 129: "Cukuplah! Allah bagiku tiada tuhan selain dari-NYA. Hanya kepada-NYA aku bertawakal."
  Tanpa disedari segala persoalan yang timbul telah pun terjawab dalam Al-Quran..Ya ALLAH, sungguh besar kuasa MU..Sesungguhnya ALLAH swt lebih mengetahui akan sesuatu dan ALLAH swt juga Maha Mengetahui persoalan yang bakal yang timbul di fikiran hamba-hambaNYA.


  Sofia terima segala ketentuan ALLAH swt ini..kita hambaNYA dan kita kena patuh setiap apa yang telah ditentukan olehNYA..walaupun perit sekali namun sofia yakin, ALLAH swt mempunyai perancangan yang baik untuk sofia dan suami sofia..

  Mungkin dengan keadaan seperti ini, ALLAH telah selamatkan kasih dan cinta sofia dan suami agar ianya dapat diteruskan di akhirat nanti..ada masa sofia terfikir juga mungkin ini lebih baik dari bercerai hidup kerana bercerai hidup, kasih sayang dan cinta antara kita dengan suami telah terpadam bahkan hubungan suami isteri juga telah terputus. Tetapi tidak dengan keadaan yang sofia alami sekarang ini, memang kita tak akan berjumpa lagi di dunia ini, tetapi, kita tetap akan bertemu juga di alam yang lebih kekal nanti di syurgaMU..

  Ya ALLAH, engkaulah Maha Pengampun, engkau ampunilah segala dosa aku dan suamiku..Ya ALLAH, aku mohon kepada MU agar aku dan suamiku dipertemukan kembali di alam yang lebih kekal abadi di syurgaMU agar kami dapat merasai kembali kebahagiaan suami isteri, kebahagiaan yang kekal abadi yang tidak sempat kami rasai di dunia ini..


  Aminnnn....


  1 comments:

  [sutera kasih] said...

  Setiap dugaannya dariNYA pasti bersebab dan hambaNYA mampu menghadapinya..terima kasih berkongsi persoalan & jawapan dariNYA kak..buat sy muhasabah diri..