Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Untuk Mu...

  • Wednesday, June 30, 2010
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , ,
  • To Facebook Reader, please click VIEW ORIGINAL POST, thank you :D


    Waaa....lama sofia tak dapat nak ngadap entry weyh...ceit..padahal baru jer bape ari sofia tak update kan...bis nak buat camana...sofia super busy..sekarang nih sofia busy dengan persiapan untuk KAKOM..

    Sape budak matrik sure tau KAKOM tuh ape...

    Hurmmm....dah lah busy..pastuh ari minggu pun sofia tak dapat nak balik umah...huhu...sedih sangat rasanyer!!!

    Kejap jer raye dah nak dekat kan...haih~~~ cepatnyer mase berlalu...ganti pose pun tak abis lagi nih...haih~~

    So..nih la first time sofia sambut pose as tunang kepada Mr Syukri...hehehe...


    Bile sebut jer tunang...alamak...mase berjalan..tapi preparation untuk kahwin belum satu ape pun sofia sentuh..termasuk lah kursus kahwin..hahaha...semua zero lagik!!

    Nama jer dh bertunang....ingat ikatan tuh biase-biase ke? huh tak weyh...kire dah selangkah nak kahwin dah tuh...

    Tunang nih sebenarnye adat melayu tapi ia dibenarkan dalam islam bagi kiter mengetahui perempuan tuh sama ada betul ke die tuh seorang perempuan yang dibenarkan dikahwini..

    Tapi...sofia tak paham..dah ada adat nih semua...tapi kenapa masih ada kes...biler dah kawin baru tahu die nih dalam edah la...bini orang la...ape lah...die tak buat ke adat kiter nih??

    Tuh la....sebenarnye..ada baiknyer adat kiter nih...tapi even tak semua...masih ada juga adat yang boleh masuk akal...contohnye macam bertunang nih la....


    Selalunye, kiter gunakan cincin sebagai tanda ikatan pertunangan...

    Tapi kalo ada pemutusan yang disebabkan oleh lelaki, pemberian tidak perlu dikembalikan dan jika disebabkan oleh wanita, maka hendaklah dikembalikan, namun persetujuan hendaklah dibuat semasa peminangan dilakukan..

    Huhu...minta dijauhkan lah dari benda macam nih...selisih 44 malaikat weyh!!!

    weyh....tunang nih pun ada disebut dalam hadith Rasullullah...


    "Daripada Abu Hurairah RA berkata,sabda Rasullullah SAW kepada seorang lelaki yang hendak berkahwin dengan seorang perempuan: "Adakah kamu telah melihatnya?jawabnya tidak(kata lelaki itu kepada Rasullullah).Pergilah melihatnya supaya perkahwinan kamu terjamin berkekalan." (Hadis Riwayat Tarmizi dan Nasai)

    Dan...kalo dah bertunang tuh...Rasullulah sendiri melarang perempuan tuh dipinang oleh orang lain....dan ini jugak telah diterangkan dalam hadith...

    "Daripada Ibnu Umar RA bahawa Rasullullah SAW telah bersabda: "Kamu tidak boleh meminang tunang saudara kamu sehingga dia(membuat ketetapan untuk) memutuskannya". (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim(Asy-Syaikhan))

    Tengok!!! kan dah cakap...tunang nih..bukan ikatan yang boleh dibuat main...dah kire macam sebelah kaki jer lagi untuk kahwin...


    BTW, korang nak tengok tak hasil kreativiti pihak Mr Syukri time sofia tunang...click bawah nih

    |

    |

    |

    1 comments:

    lily lotus said...

    cantiknya u :)...congrates yer