Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Inilah Yang Dikatakan A.D.A.T..Sampai Wujudnya Kata-Kata Biar Mati Anak..Tapi Jangan Mati Adat!!

  • Tuesday, June 22, 2010
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , , ,
  • To Facebook Reader, please click VIEW ORIGINAL POST, thank you :D


    Haha...kejap jer sofia dah seminggu jadi hak milik Mr Syuk..eah...choopp....tapi baru lesen P jelah...belum full license lagi yer sayang....

    Korang sure kan penah dengar kata-kata hikmah.. Biar Mati Anak Tapi Jangan Mati Adat...See....betapa besar dan tingginya darjat sebuah adat nih di mata orang melayu...yer..benar...orang melayu sangat penuh dengan adat resam die...


    Sofia sendiri...menjalani adat melayu...sebelum sofia dengan Mr Syuk tunang...memang dah ade pun upacara sarung cincin..tapi satu lagi tuh sewaktu upacara Merisik...

    Ada sesetengah orang...merisik nih tak perlu sebab masing-masing dah kenal..tapi family kami tak....kami follow step by step adat melayu....


    So...sekarang nih...dedua tangan sofia dah berisi cincin...dah takde space dah...macam tuh jugak lah...hati sofia...yang memang hanya di space kan untuk tunang sofia tersayang..Mohd Syukri Ahmad...hanya beliau saje di hati!!!

    Pastuh....sewaktu tunang...kan kena bagi hantaran...ha...barang hantaran tuh pun ada maknanye...tapi tang nih family sofia tak ikut sangat..janji ade...cume family Mr Syuk lah banyak guide kami...ape yang perlu ade..ape yang tak perlu...contoh...dalam hantaran tuh...mesti ade kain...makanan...kelengkapan diri..sireh...dan sebaginye...

    Korang nak tengok lebih lanjut pasal adat-adat bertunang nih...ha....click nih

    |

    |

    |

    |







    Leceh memang leceh kalo ikut adat nih...sofia pun rase bende yang same memule dulu..tapi...bile dah abis majlis...sebabkan adat tuh la...sofia rase seronok dan rase bangga sangat...terutama zaman sekarang nih...belum tentu semua orang akan ikut fully adat tradisi kiter orang melayu...kalo bukan kiter yang nak buat...sape lagi kan...jangan biarkan adat kiter terkubur...anak cucu kiter yang rugi nanti...

    3 comments:

    Redbloodsnow said...

    Kalau zie plak kan yg., x sanggup wooo mati anak. penat aku ngandung melahir bagai...hiksss :P


    wahhh..cantik cantik hiasan hantaran tuh ek. ape yg bestnyer uols berdua ade bersama. zie dulu x leh...sobsobsob. jelesss...hiksss

    Kaseh NazLieza said...

    selagi xbertentangan dgn agama...adat masih boleh diikuti..

    smiley said...

    zie : itu lah pasal...tak sanggup jugak..tapi sofia akan didik ank sofia untuk ikut adat melayu..tak semua pun atleast ade lah..hehe

    zie...heee....tak payah nak jeles eah...nanti kahwin..amik lah pic puas2..hehe

    kaseh nazlieza : betul tuh kak...selagi tak bertentangan..ape salahnye ikut kan...hhehe