Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Save Your Petrol

To Facebook Reader, please click VIEW ORIGINAL POST, thank you :D


Minggu nih sure ramai yang akan balik kampung kan? Almaklumlah...cuti panjang...terutama Chinese..diorang kan nak raye..

So...untuk sambutan raye ngan program balik kampung korang? Yang mane nak berjalan pulak tuh...keter korang dah check belum..nak berjalan..bajet cukup tak tuh?

Terutama yang bawa kenderaan sendiri nih..terutama kereta..sure banyak nak kene bajet untuk isi petrol kan?

Ha.........sofia ade tips untuk tolong korang...membantu korang berjimat dalam menyalurkan duit kepada kenderaan korang tuh...


Camnih...kalo la nanti perjalanan korang tuh kan..ade lalu bukit-bukau tuh kan...sure lah korang kene tekan pedal minyak tuh lebih sikit kan? Ha..kat situ dah membazir dah tuh...nak tahu cara camana nak elak korang membazir dalam situasi camnih?

Ape kate korang sendiri yang tolak kereta korang tuh naik bukit...ha...kan jimat dah tuh...tak kene tekan minyak banyak sangat..turun bukit dah memang free la kan...

Selalunye kalo naik kereta ramai-ramai..boleh jimat minyak kan..sebab minyak boleh tong-tong arr..share-share...tapi...sebenarnye...korang kene tapis penumpang korang tuh...sebelum benarkan diorang naik...korang suruh diorang timbang berat badan diorang...kalo agak-agak overdose tuh...baik tok sah lah korang nak kasi tumpang..

Sebab..ia akan memberikan beban kepada kereta korang nanti...berat jer kereta korang nak gerak nanti la...

Pastuh..kalo nak lagi jimat..time turun bukit ke kat lampu isyarat merah..ape kate korang tutup enjin kereta korang tuh...boleh jimat gak tuh..

Sape kate kereta yang tak de aircond nih tak de class? Ha....jangan tak tau taw..bukan diorang takde class..tapi diorang tuh nak jimat...tak nak abiskan duit kat minyak kereta jer...diorang tuh dah pikir panjang dah...sebab tuh la diorang tutup aircond taw...




So...sempena cuti panjang nih...ape kater korang try follow tips nih...kot-kot membantu melancarkan perjalanan korang nanti ke...ha...sape untung..korang jugak yang untung kan?hehehhehe...

4 comments:

Mr. J pengeRindu said...

i CNY @ valentine ni gi Sabah.. yehaaa.. naik gunung kinabalu..

smiley said...

Mr J : ceh....patut la arituh urgent betul mencari hotel kat sabah....amboi2...celeb atas gunung yer...

Kaseh NazLieza said...

Mr.J nk ikut g sabah boleh x?hehehehe

smiley said...

Kaseh NazLieza : hehe...husna cakap tak boleh...hehe