Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Tips Elakkan Readers Lari

  • Thursday, December 10, 2009
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , ,
  • To Facebook Reader, please click VIEW ORIGINAL POST, thank you :D

    Bape lame masa yang di ambil untuk load blog korang? Lambat ke cepat ke..kalo lambat, mesti readers tak nak tunggu kan..nak tahu caranya?



    So, untuk ketahui bape lame blog korang nak load, korang boleh check Load Time blog korang kat Website Speed Test(click here).

    Macam dalam screen shoot kat atas nih, aku dah test untuk blog aku..hehe..blog triplesmiley hanya mengambil masa 0.11 saat je yer..jadi korang tak payah la tunggu lelame nak baca blog aku nih kan..

    Sebenarnye, load time nih penting juga untuk menjaga readers kiter sentiasa ngadap blog kiter. Bis kalo dah load lame, sure la orang cepat bosan nak tunggu..pastuh kalo yang duk cc tuh, lagi lah duit tuh berjalan jer nak tunggu die load..betul tak?

    Kalo load time blog korang tuh bawah 2 saat, tuh memang bagus..semua suke..eah..eah korang janganlah risau pulak bile lebih dari 2 saat..8 saat pun masih boleh diterima..

    Korang semua mesti tak nak hilang readers kan? Jadi, bile dah tahu blog korang tuh load lambat, ape lagi..carilah jalan penyelesaian untuk bahagiakan readers korang biler nak baca kat blog korang..

    Antara yang korang buat ialah, kecilkan saiz image atau gambar-gambar yang korang gune dalam setiap entry korang..Make sure, saiz image atau gambar korang nak gune tuh bawah 10KB..kalo lebih tuh baiklah korang pergi resize gambar tersebut yer..

    Korang perasan tak..image format nih ade dua jenis? GIF format dengan JPEG format. Korang tahu tak ape beza dua format nih?Korang jangan buat tak tahu je dengan dua format nih..sebab ianya juga mainkan peranan untuk load blog korang..

    GIF format akan load lebih cepat dari JPEG format sebab saiznya lebih kecil dari JPEG format.. Tapi ade tak bestnye GIF nih, sebab gambar korang akan jadi tak berapa clear sangat..jadi, tepuk dada tanye selera memasing yer nak gune yang mane..

    Selamat Mencuba ^_^

    8 comments:

    honeyy said...

    jgn letak byk sgt mnde2 yg xberkenaan kt blog.. berat maunye.. thanks 4 sharing

    smiley said...

    honeyy : betul tuh...okie no prob ^_^

    Cik Akma said...

    haha akma dpt 0.38 seconds :D

    smiley said...

    cik akma : ha okie la tuh...cepat la die loading..hehe

    Mr. J @ pengerindu.com said...

    1 www.pengerindu.com/ 133.85 KB 11.1 seconds 0.08 seconds


    huuhuh. 8 saat.

    a Y u said...

    dh test..
    load time 1.28..
    sungguh lembab..huhuhu

    smiley said...

    Mr J : haha..ngam-ngam...

    smiley said...

    Ayu : wahhhh....ape punce tuh?byk sgt grafik ke ke?