Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Lion Dance = Pinyin = Tarian Singa

  • Thursday, October 15, 2009
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , , , ,
  • Minggu lepas adik aku jenjalan then terdengar la orang main gendang lagu tarian singa nih...adik2 aku yang kepoh2 tuh ape lagi...pergila cari mane datangnye bunyi tuh kan..yerla..nih kan belum tibe Chinese New Year lagi..


    Sekali bile die sampai je tempat yang main gendang2 semua tuh...sekali tengok ade majlis kahwin la...kalo kat taman umah aku tuh..jarang sangat jiran2 chinese aku kahwin tapi siap buat show tarian singa nih...majority semua buat kat hotel...kalo dah name kat hotel tuh..korang maklum jelah yer..bukan boleh lompat sane sini sangat kan...more to proper majlis la kan...


    Area taman umah aku tuh..majority chinese la..malayu pun belakang umah aku jer..depan..kiri semua chinese..tapi selang beberapa umah chinese2 ade jugaklah umah melayu..di sebabkan keliling aku chinese..so selalu jugak la tengok taria singa nih..tapi hanye bile Chinese New Year ajo...


    Lagi plak si Chibby nih kalo kecik2 dulu dengar je bunyi gegendang nih semua die dah melalak dah cam tarzan...tuh belum tengok custom singa2 tuh semua...tuh yang akk2 die nih pg hangkut die tgk show nih arituh...mule2 konon2 berani la si Chibby tuh bile tgk dari jauh...tapi bile sekali si singa2 tuh pusing...bergerak menghala ke die...dah mencicit nak balik dah...fuhhhh..nasi baik die tak melalak cam dulu2..kalo tak...mau kene marah Azirah ngan Iqa...hahaha...


    Ade adik laki dua2 penakut ya amat kat umah tuh...baik si Abang mahupun Chibby...si Abang nye plak kalo nak tengok2 citer hantu nih..mano ado die nak bagi tgk memalam bute..ade die tutup tv tuh...die bagi tgk waktu siang je kalo nak tgk citer hantu...tgk tu...takut sangat...ape daa...citer je pun la...hahaha...


    Actually..Tarian Singa nih..orang chinese sebut 'Pinyin'.. Tarian nih merupakan tarian tradisional masyarakat cina..dalam tarian ni..penari2 akan pakai kostum singa dimana seorang akan handle bahagian kepala kostum dan seorang lagi akan handle bahagian belakang kostum..Penari2 nih akan menari seolah-olah singa bergerak..


    Korang perasan tak kostum2 singa nih selalunye warna die merah..jingga ke kuning dan ada masa tuh hijau2..hurmm..kalo tak silap..ade yang cakap untuk tarian singa utara..warna2 tuh sebenarnye ikut kan zaman dolu2..tarian singa nih hiburan untuk maharaja..so warna2 tuh semua sebab warna2 istana la..tapi warna hijau pulak untuk membezakan antara jantan dan betina..hijau untuk singa betina..

    Bagi tarian singa selatan pulak..nih untuk buang semangat jahat dan upacara untuk meminta tuah..yang selatan nih..kostum die ade banyak warna..warna-warni...nak bezakan tarian singa utara ngan selatan kan..korang tengok pada mata kostum singa tuh...yang selatan punya mata lebih besar dari yang utara..pastuh..kat kepala die ade tanduk ngan cermin...Jadi pasnih korang tahu la nak bezakan nih tarian singa mane..tuh tarian singa mane kan..hehe

    0 comments: