Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Blogging Tutorial..How to do LINK

  • Wednesday, October 21, 2009
  • Isteri kepada Suami
  • Labels: , ,
  • To Facebook reader, please click VIEW ORIGINAL POST, thank you :D

    Semalam aku ada post kan entry pasal tips memblog dari kak Red tuh kan? Salah satu tips tuh pasal buat link ke bloggers lain..Untuk buat link tuh..bagi pengguna blogspot, korang gune HTML code..senang je..meh sini aku habaq camne...



    Memula sekali..bile korang nak buat entry ke edit entry kan..korang akan lihat screen korang macam kat picture kat atas nih kan..korang boleh taip dulu ape2 celoteh korang tuh..nak embed gambar dulu pun boleh..lepas tuh..korang klik la kat EDIT HTML


    Bile dah ke bahagian EDIT HTML tuh..korang akan lihat screen korang macam dalam picture kat atas nih plak..seterusnye.....


    Html code yang perlu korang tahu untuk buat link ke page atau blogger lain punyer blog ialah :


    Nih la code penting tuh..untuk link ke page lain..So based pada picture atas nih..korang perlu letak address URL page tuh kat tempat URL..dan perkataan ABC tuh plak untuk korang letak sebarang perkataan untuk menunjukkan link yang korang buat tuh..so reader hanye akan nampak perkataan ABC tuh tapi tak nampak link die..tapi bile reader click kat ABC tuh..die akan trus ke page yang korang dah set URL die..


    Nih contoh yang aku pernah buat..


    So lepas tuh bile korang klik kat Preview hasil yang korang buat akan nampak macam dalam picture kat atas nih..

    Kalo korang nak tutorial code-code HTML yang lain..bgtau la yer..mane yang aku tahu..aku akan share.. :D

    Semoga tutorial nih dapat membantu korang meningkatkan lagi traffic blog korang sambil mengetahui perkara baru dalam dunia blog ini..

    Sekian, Terima Kasih :D

    7 comments:

    farysa said...

    alahai,tenet slow la.pic xkua abes.xbrape nk phm sgt.btw,nnt i bce lg smpai phm,hehe.ohh,i hve 1 questn la dear.mne nk dptkn yg traffic tu?

    Mr. J @ pengerindu.com said...

    Tutorial yang menguna,

    *Farysa , dpt kan traffic, macam2 cara dengan kaedah link exchange pun boleh, atau submit ke blog directory cth: tecnorati etc..

    Mr J

    smiley said...

    hehe..sesungguhnyer Mr J sungguh pantas menjawab..

    thx bro :D

    ziha said...

    hmm maaf nak bertanye..tak tahu..
    pe bezanye hyperlink ngan wat link mcm nih?

    smiley said...

    to Ziha,

    hyperlink dan link yang saya tunjuk nih adalah bende yang sama..hyperlink still membawa maksud link ke page lain. dan code yang digunakan still code yang same saya tunjuk..

    arap-arap ape yang saya jawab nih clear..

    thank you :D

    kalo ade yang mencurigakan lagi..sila comment ye.. :D

    ziha said...

    ok tenkiu!
    really appreciate it..
    sy agak lemah sikit pasal edit html nih..hoho..klu de pe2 lagi blh la share..btw i klik ur nuff.. :)

    smiley said...

    ziha, okie no problem..kalau ade ape2 lagi nak tahu pasal html code nih..bgtahu la yer..i allah yang mane masalah yang ade..kiter try cari penyelesaiannye yer..

    okie..thanx a lot yer :D